A terebélyes és gyönyörű szelídgesztenyefa

Szelídgesztenyefa

A gesztenyét fogyasztani szinte mindenki szereti, de terebélyes, magasra boltozott koronájú fája igazán impozáns dísze is lehet a kertnek vagy udvarnak. A magyar kertekben a szelídgesztenyefa valóban nem a legelterjedtebb, pedig ha megtaláljuk az igényeinek megfelelő helyet, akkor pár éven belül egy gyönyörű, hatalmas fát üdvözölhetünk a kertünkben, amely a szépséges lombozata, a jellegzetes barka virágzata mellett ősszel még ízletes terméssel is megajándékoz.

Az „örök életű” szelídgesztenyefa Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, de a magyar környezeti viszonyokhoz is jól alkalmazkodik, ahol jól érzi magát, ott akár az 500 évet is elérheti.

Ez a fa tehát nem csupán egy egyszerű gyümölcsfa, hanem generációkon átívelő szimbólum is, kellemes árnyékot adó dísze a kertnek. A szelídgesztenyefa a saját virágporával rosszul termékenyül, ezért ott terem megfelelően, ahol a közelben több gesztenyefa áll. Jól bírja a fagyot, a fertőzésekkel szemben ellenálló, szereti az enyhe telet és az agyagos talajt.