Az energetikai tanúsítvány érvényessége beleszólt a házunk eladásába.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány érvényessége

energetikai tanúsítvány érvényessége

Egy nemrég megtörtént esetet osztanék most meg veletek azért, hogy aki olvassa ezt a posztot, az nem kerüljön szembe hasonló megpróbáltatásokkal.

El szeretnénk adni a házunkat, és nemrég jelentkezett is egy valóban komoly vevő (szóval olyan valaki, aki nem csak érdeklődő, aki megnézi a házat, hanem komolyan meg is venné), de egyelőre nem tudtuk eladni neki a házunkat.

Ennek mindössze egyetlen oka volt: nem voltunk tisztában azzal, hogy az energetikai tanúsítvány érvényessége le tud járni. Szerencsére leendő vevőnk jó fej volt, és azt ajánlotta, kérjünk új tanúsítványt az e-tanusitas.eu oldalon. Ő pedig megvárja, amíg meglesz, és továbbra is megveszi a házat.

Az energetikai tanúsítvány érvényessége maximum 10 év

Az e-tanusitas.eu weboldalelsősorban azoknak nyújt segítséget, akiknek hozzánk hasonlóan valamiért nincsen érvényes energetikai tanúsítványuk, de szükség lenne rá egy ingatlan eladásához.

Az oldalon amellett, hogy szakmai szempontból abszolút megbízható energetikai tanúsítvány kiállítását igényelhetjük, számos információt megtudhatunk arról, hogy mi is az az energetikai tanúsítvány, miért van rá szükség, és pontosan meddig érvényes.

Megtudhatjuk, hogy az energetikai tanúsítvány lényegében egy olyan dokumentum, ami tartalmazza az adott ingatlan 12 fokozatú skálán elfoglalt energetikai besorolásának szintjét, és tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy a szóban forgó ingatlan fenntartása mennyi energiába kerül. Az oldal felhívja a figyelmet arra is, hogy 2009 óta minden új építésű, 2012 óta pedig már a régebbi építésű házaknak és lakásoknak rendelkeznie kell érvényes energetikai tanúsítvánnyal. A vevő részéről a legfontosabb szempont talán az, hogy a tanúsítványból az ingatlan megvásárlása előtt a leendő tulajdonos tájékozódhat arról, pontosan mit is vesz meg. Az eladó részéről pedig az fontos, hogy a tanúsítvány lehetőleg ne az eladás előtti utolsó percben készüljön el, hiszen az ingatlan elektronikai besorolása komolyan befolyásolhatja az eladási ár nagyságát.

Egy ingatlanhoz egyetlen példányban kiállított tanúsítvány tartozik, melynek mindig az aktuális tulajdonosnál kell lennie – tudhatjuk meg az e-tanusitas.eu oldalról. Szintén nagyon fontos az a tény is, hogy az energetikai tanúsítvány érvényessége nem tart örökké: egy tanúsítvány a kiállítástól maximum 10 évig érvényes. Az e-tanusitas.eu felhívja a figyelmet arra is, hogy abban az esetben, ha a 10 éves intervallumon belül olyan felújítás történik, amely nagyban befolyásolja az ingatlan energetikai állapotát (pl. lecserélésre kerül egy kazán, vagy szigetelés kerül fel a házra), akkor valószínűleg hiába nem járt még le a 10 év, új tanúsítványt kell igényelni. Az energetikai tanúsítvány ugyanis mindig egy aktuális állapotról ad képet: arról az állapotról, ami a tanúsítvány kiállítása előtti személyes felméréskor az adott ingatlant jellemezte.

Gyors és egyszerű segítség mindössze 5 lépésben

Nekem különösen tetszett, hogy az e-tanusitas.eu nem érezteti veled, hogy hülye vagy, amiért nem tudtad, hogy egy ház eladásához energetikai tanúsítvány is kell. Ugyanis szinte az első információ az oldalon az, hogy ezzel a legtöbben nincsenek tisztában.

Emellett, ha már olyan helyzetbe kerültél, hogy nincs tanúsítvány, de kéne, az oldal gyors és egyszerű megoldást kínál. Neked mindössze annyi a teendőd, hogy felveszed a kapcsolatot a céggel, időpontot egyeztetsz a felmérést végző mérnökkel, és várod a futárt, aki kihozza a kész dokumentumot. A szükséges méréseket, és a mérésekre épülő tanúsítványt pedig az e-tanusitas.eu kollégái pedig elkészítik neked. Szintén nagyon szimpatikus, hogy a kész tanúsítványt digitális formában a cég is megőrzi, így nem kell teljesen új dokumentumot igényelni, ha esetleg elveszne.

Összegezve tehát: hála az e-tanusitas.eu-nak, a sztorinak úgy tűnik, jó vége lesz, de fontos, hogy mindenki tudja: az energetikai tanúsítvány érvényessége 10 év után mindenképp elévül, enélkül a tanúsítvány nélkül pedig 2012 óta nem lehet eladni egy házat sem.