Egy könyv inspirálta kirándulás magjai, és a mögötte lévő kutatás.

Szponzorált tartalom

Home - BalatonPRO

Home – BalatonPRO

A héten jött ki az egyik kedvenc íróm új könyve, ami egy nagyon érdekes ötvözete a kémtörténeteknek, a krimiknek és a romantikus regényeknek. Mondanom sem kell, nagyon szeretem a leves írókat: mikor minden is van egy történetben műfaj szempontjából. Mivel ilyen meleg van nagyon vicces és már-már kínzó volt arról olvasni, hogy hajókáznak, vagy pontosabban vitorláznak ezek az Északi-tengeren, én meg közben megsülök a negyven fokban. Na jó, legalább nem raboltak el és fenyegetnek halállal, de ezek csak APRÓSÁGOK…

Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha a legközelebbi fűnyírós programunk alkalmából a Balatonon, nem csak füvet nyírnánk, hanem elmennénk egyet vitorlázni. Persze ezt egyértelműen nem lehet csak így, csettintésre elintézni, de minden szándékom megvolt arra, hogy megtervezzem a dolgot. Persze, ahogy mondtam, semmi kedvem nem lenne a vitorlás oldalába kapaszkodni, miközben az megy, hogy aztán leüssem a fogva tartónkat, de még sose vitorláztam, vagy ha vitorláztam is, nem emlékszek rá, szóval nagyon lelkes voltam. Persze azt se vártam, hogy egyből találnék olyan helyet, ahol tudunk vitorlást bérelni, lehetőleg kapitánnyal legalább, vagy, hogy anyáék egyáltalán bele mennek-e a dologba, de próba cseresznye, ahogy azt mondani szokás, hát én próbálkoztam. Több oldalt is megnéztem, mert kíváncsi voltam, kik milyen szolgáltatásokkal tudnak előrukkolni egy ilyen hajókázásra, és végül a Home – BalatonPRO oldalán döntöttem úgy, hogy na, ez lesz az, amit körbe mutogatok a családnak, mert ha itt nem tudnak választani, akkor sehol és teljesen feleslegesen tervezgetem az egészet. Tényleg, néha olyan nehéz velük. Közben meg még ők mondják, hogy én vagyok az antiszociális. Amikor meg én mennék valahova, akkor meg ők rukkolnak elő azzal, hogy jaj, de ezt kéne csinálni, meg azt kéne csinálni… Mert egy vagy két nap annyit változtatna a dolgokon… De elkalandoztam.

Ami magát az oldalt illeti a Home – BalatonPRO egy nagyon széleskörű szolgáltatásokat megában foglaló, 11 hajóból és egy motoros yachtból álló flottával rendelkezik, így a hajókázni vágyók még ezek közül is tudnak válogatni. A legnagyobb hajójuk 10 személyes és 8 fekvőhelyes (azt hiszem, a könyvemben is valami hasonló volt, de mivel az a 20-as években játszódott valószínűleg ennél egy kicsit… régebbi modellről lehetett szó), a legkisebb pedig 6 személyes, 4 fekvő helyes.

Magukat a programokat tekintve három fő kategóriát különíthetünk el, ami úgy nagyjából a webes felületen is meg van jelenítve: a privát szolgáltatások, a vitorlás szolgáltatások és a rendezvény szervezés. Az első kategóriába tartoznak a lány- és legénybúcsúk, a házasságkötések, a lánykérések, a szülinapi bulik és az évfordulók. Biztos vagyok benne, hogy kérésre akár más privát rendezvényt is lehet tartani az egyik vitorlásukon, de az már személyes megbeszélés kérdése. A vitorlás szolgáltatások talán a legsokrétűbbek, persze ez vehető igénybe talán a legtöbb ember által, így nem csodálom, de az én érdeklődésemet nagyon felkeltették. Az egyből látszott, hogy nekünk a sima, mezei „Balatoni vitorlázás kapitánnyal” nevezetű modellre lesz szükségünk, és úgy kalkuláltam az ott feltüntetett táblázat alapján, hogy egy négy órás kirándulás az olyan 50 ezer frontba fájna nekünk összesen, ami lefordítva 10 ezer forint fejenként, főszezonban. Ez az árakon is látszik, hiszen tél közepén már kevesebb, mint feléért lehet menni két főnek két órára hajókázni, így aki bírja a hűvöset, annak az is nagyon szórakoztató, kikapcsoló élményt nyújthat. Én a magam részéről maradnék a nyárnál.

Arról is szó esik, mi van akkor, ha rossz az idő, és emiatt nem lehet kimenni a vízre: ezt is meg lehet oldani új időpontra, amit akár a következő évre is lehet tenni, természetesen teljesen ingyenesen. Az Általános Szerződési Feltételekben (ÁSZF) arról is szó van, hogy a díj fele gyakorlatilag egy foglaló, és hogy pénzbeli visszafizetésre sajnos nincs módjuk, szóval lélekben mindenki így készüljön. Engem ez nem igazán lepett meg, tekintve, hogy főleg a fő szezonban ebből van mindenkinek pénze, így elég rossz lenne, ha mindent visszakérnének olyan okból, amit nem tudsz befolyásolni, mert a természet azt csinál, amit szeretne, köszöni szépen.

Egy másik nagyon barátságos program, amit ebben a kategóriában találtam, bár nem feltétlenül magamnak, hanem az édesapámnak, aki nagy vadász, de szívesen horgászik is, csak arra ritkábban van alkalma, az pontosan az éjszakai horgászat a Balatonon című műsorszám volt. Ennél igazából, ha jól emlékszem, akkor 9-kor van találkozó a hajónál a kikötőben, ott egy kis welcome drink meg hasonlók, akkor onnan fél óra be a Balcsi közepébe, és 10 kor indul a peca. Itt miden féle profi felszereléssel ellátnak, halradarral meg mi egyébbel, szóval eléggé kétlem, hogy valaki is üres kézzel menne haza. Ja, igen túra vezető is van mellé, szóval igen még profi segítséget is kapnak, ha rászorulnak meg ilyenek. Nem, fogalmam sincs, ilyen helyzetben mit csinálhat egy ilyen túra vezető, de biztos jobb, ha van. A horgászat egészen hajnali kettőig tart, ami után vissza kikötnek a kikötőbe.

Az utolsó program, pedig, aminek itt most a részleteibe megyek, az a sétavitorlázás, abból is kétfajta csomagból lehet választani, a fő különbség pedig az időtartama. Az egyik a „Felfrissülés” nevezetű, 2 órás hajókázás, fürdés is lehetőséggel a Balatonban meg italokkal. Míg a Relax egy 6 órás sétahajókázás italokkal, fürdési lehetőséggel, és vízi játékokkal. Ha nem családdal mennénk, hanem kettesben a párommal, én tuti biztos erre fizetnék be, és igen valószínűleg nem lenne olcsó, de nyár évente csak egyszer van, többet valószínűleg hajókázni se nagyon mennénk, szóval szerintem megérné, de itt én lennék kisebbségben.

Ezek mellett ugye ott van a gyorstalpaló szerű Vitorlás oktatás is, ami ilyen kedvcsináló a fiataloknak főképp, de van több napos vitorlás túrára is lehetőség a Balatonon. Igazából ezek azok, amik így a nagyon felkapott programjaik közé tartoznak, amikre sokan jönnek minden évben.

Aztán ugye ott van még a rendezvény szervezős rész is. Ide tartoznak az üzleti rendezvények, konferenciák és csapatépítő tréningek. Ezek mind nagyon laza, pezsgő események az alapján, milyen opciók közül lehet választani a vitorlázás alatt. ja és ez nem azoknak van (egyértelműen) akik csak így el téblábolnának egy-egy ilyen esemény alatt, mert arra itt most nem lesz lehetőség. De megígértem, hogy nem megyek bele nagyon a részletekbe, szóval, ha érdekel titeket a dolog, keressétek a Home – BalatonPRO-t és olvassatok utána. Én a magam részéről imádnék egy ilyen csapatépítő tréninget, bár nem biztos, hogy más is úgy érezne a jelenlétemtől. Nagyon rossz vagyok a csapatsportokban…

Ami még fontos lehet, és kimaradt, az a webshopjuk, bizony, ilyenjük is van, ahol ajándékutalványokat lehet főleg venni. 30-50 és 100 ezer forint értékben lehet a vitorlás szolgáltatások valamelyikére utalványt kiállítani, ezek, ha jól néztem, szabadon felhasználhatóak. Illetve lehet privátra is utalványt kiállítani, itt te adhatod meg a pontos összeget, vagyis inkább valahogy úgy van, hogy kikalkulálja neked a gép, a program és a résztvevők létszámából, hogy akkor most mennyit is kell fizetned egy utalványért pontosan. 20 ezer forinttól 118 ezer forintig mehet ennél a skála, és ha jólnéztem mindet egy évig lehet felhasználni.

Ha nem csak nekem keltette fel a figyelmeteket a vitorlázás ez után a kis beszámoló után, hanem nektek is, akkor ne habozzatok, és nézzetek körül a Home – BalatonPRO oldalán. Magatoknak és a szeretteiteknek is biztos találtok olyan programot, amire szívesen elmennétek. Menjetek minél hamarabb, mert a nyár nem tart örökké, és kihagyni kár lenne egy ilyen remek lehetőséget.